MYYMÄSSÄ METSÄÄSI? WESTAS ON ALUEESI PUUNOSTAJA
Westaksella työskentelee toistakymmentä puukaupan rautaista metsäasiantuntijaa. Alueittain toimivien hankintaesimiesten tehtävänä on vastata yhtiön puunhankinnasta mutta samalla toimia myös asiakkaan apuna kaikissa metsänhoitoon ja puun korjuuseen liittyvissä kysymyksissä. Westaksen hankintaesimiesten palveleva, aktiivinen ote ja vahva osaaminen näkyy korkeana asiakastyytyväisyytenä. Tarkka katkonta ja huolellinen korjuujälki puolestaan tarkoittaa maksimaalista myyntituloa metsänomistajille.
Westaksen Tukkitili lisää myös puukauppasi tuloja. Metsänomistajan tarpeisiin joustavasti mukautuvan Tukkitilin avaus puukaupan yhteydessä on maksutonta.
Puukaupan vaiheet
Jos harkitset metsäsi myyntiä, alueesi hankintaesimiesten henkilökohtaiset yhteystiedot löydät tältä sivulta sekä tarjouspyyntölomakkeen puukaupasta täältä. Tarjouspyynnön saatuaan Westaksen hankintaesimies ottaa sinun yhteyttä.
Jokaisesta metsäkaupasta laaditaan kulloistakin hakkuualaa koskeva tarjous. Tarjouksen antamista edeltää metsäkäynti, joka on metsänomistajalle maksuton. Metsänomistaja voi luonnollisesti lähteä metsäkäynnille mukaan. Metsäkäynnillä hankintaesimies arvio puuston laadun ja määrän, tekee metsänkäyttöilmoituksen, kartoittaa puiden varastopaikat ja tarkastaa kulkuoikeudet. Samalla voidaan käydä läpi myös muita metsän hoitoon liittyviä asioita.
Milloin on hakkuun aika?
Myyntituloa tuottava harvennushakkuu on syytä tehdä hyvissä ajoin, jotta metsän kunto ja sen myötä tulevaisuuden tuotto ei kasvutilan- ja valonpuutteen vuoksi heikkene. Harvennuksessa poistetaan noin puolet alan puustosta. Heikkolaatuisemmat puut hakataan ja metsään jätetään suorarunkoiset, ympäröivää puustoa nopeammin kasvavat ja parempilaatuiset puut.
Päätehakkuu eli uudistushakkuu on metsänkasvatuksen viimeinen vaihe ja samalla metsän uudistamisen alku. Uudistushakkuu on hakkuista viimeinen, eli se, jossa vanha puusto poistetaan kokonaan tai lähes kokonaan. Hakkuutyyppejä ovat avohakkuu, siemenpuuhakkuu ja suojuspuuhakkuu.
Avohakkuussa metsästä kaadetaan kaikki tai melkein kaikki puut lukuun ottamatta sertifioinnin vaatimia säästöpuita. Tämän jälkeen metsä kylvetään tai istutetaan uudelleen.
Siemenpuuhakkuussa hehtaarille jätetään 50–150 siemenpuuta, joiden siemenistä uuden metsän on tarkoitus syntyä luontaisesti hakkuun jälkeen.
Suojuspuuhakkuussa hehtaarille jätetään 200-400 suojuspuuta suojaamaan taimia auringolta. Suojuspuuhakkuuta käytetään kuusimetsissä, jos on tarkoitus jatkossakin kasvattaa kuusikko.
Tukkikauppaa voidaan tehdä joko pystykaupalla tai hankintakaupalla
Pystykaupassa metsänomistaja luovuttaa valitsemalleen puun ostajalle hakkuuoikeuden sovitulle metsäalalle ja puun ostaja vastaa sekä puunkorjuusta että sen kustannuksista. Kauppahintaan vaikuttavat puusto, leimikon koko, korjuuajankohta, hakkuutapa sekä kohteen sijainti.
Hankintakaupassa vastuu puiden hakkuusta, hakkuukustannuksista, tarvittavista paperitöistä, puutavaran sovitunkaltaisesta laadusta sekä puun kuljetuksesta on metsänomistajalla. Omistusoikeus puutavaraan siirtyy ostajalle metsänomistajan allekirjoitettua mittaustodistuksen.
Mittaus ja kauppahinta
Puukaupan lopullinen hinta määräytyy mittauksen perusteella. Puutavara mitataan joko hakkuukoneen mittalaitteella tai tehdasmitalla. Metsänomistaja saa puutavaran luovutuksen yhteydessä mittaustodistuksen, johon on mittaustulosten lisäksi merkitty eri puutavaralajit yksikköhintoineen sekä lopullinen kauppahinta.